Grilltips från Sundborn

Hej !!

I lördags var jag o hälsade på i Sundborn, så roligt att komma hem igen. träffa pappa, träffa Bästa grannen Marianne. Vi grillade o pratade bort en hel dag. Satt på bryggan under en parasoll. Hndarna badade, inte jag. Det var 24 grader i vattnet.

Åter till detta med grillen, ett kapitel för sig. Alla gillar att grilla. Däremot är det många som grillar fel  ( Jag/VI) utan att veta om det. Knepet till rätt grillning är inte svårt men det kräver att man tar sig tid ( berätta, när har man det?? Tänder alltid grillen när jag är vrål hungrig) och förbereder sig, samt att man har rätt kunskap.

Detta fick jag lära mig efteråt:

Så varsågod..:

För att du ska få ett så lyckat resultat som möjligt kommer här ett antal tips som höjer ditt resultat:

  • Använd inte tändvätska
    Detta kan inte upprepas nog. Höj inte dina chanser att misslyckas med grillningen. I värsta fall blir maten förstörd pga av att tändvätskan gett bismak. Har man en gång ätit grillat som har haft en bismak av tändvätska vill man aldrig mer använda denna tändningsmetod, jag lovar. Testa istället de alternativa tändningsmetoderna som beskrivs här.

        Det gjorde Jag!!! fel 1

  • Töm askan
    Om du använder kolgrill, ha det som vana att alltid tömma askbehållaren under grillen inför varje grillning. Detta ger bättre lufttillströmning som ger en bättre glöd. Har du en grill utan behållare kan du lägga lite folie under briketterna för att enklare få bort askan.

  • Ta god tid på dig
    Tänk på att det tar ca 30min från det att du tänder grillen till det att briketterna är klara. Titta på briketterna och om de har ett tunt lager med gråaktig aska så är de klara för att användas. Utnyttja denna halvtimme till att förbereda köttet, förrätten, efterrätt eller underhåll gästerna.

  fel 2 Vråååål hungrig = 0 tålamod

  • Lägg på gallret innan grillning
    Några minuter innan du lägger på maten på grillen kan du lägga på gallret. Detta gör att gallret hettas upp och maten grillas bättre.

 Nja, kanske

  • Pensla grillgallret
    Du kan förhindra att maten fastnar i gallret genom att pensla lite olja på det innan du lägger på maten.

 Inte

  • Skär ej i köttet
    Ett av de vanligaste felen man kan göra är att skära i köttet för att se om det är klart. Om du skär i en köttbit kommer mycket av köttsaften att rinna ut och köttbiten blir betydligt torrare. Se till att skära jämna skivor så att de blir klara samtidigt. På så sätt behöver du bara skära i köttet en gång om du nu inte är säker på om köttet är klart.

 Skar köttet

  • Använd lock
    Hur många gånger har du använt lock när du grillar? Om du inte använder lock är det hög tid att du börjar nu. Naturligtvis behöver man inte använda locket slaviskt. Är det hotdogs eller annat smått på grillen kan man gott och väl köra utan.

 Inget lock

  • Vänd maten EN gång
    Alltför många gånger har jag vittnat om personer som vänder sina köttbitar i tid och otid. I de flesta fall grillar dessa personer utan lock med mycket briketter eller grillkol. Då har man inte så mycket att välja på om man inte vill äta kolbitar. Varje gång man vänder på maten så rinner all köttsaft ner i grillen istället för att göra köttet saftigt och gott. Se därför till att använda locket och vänd maten efter halva grilltiden.

 Vändä 10 ggr börja brinna i mitt Kött

  • Låt köttet vila
    När du tagit av köttet från grillen, låt köttet vila i några minuter innan servering. Då har köttet tid att suga in en del av köttsafterna.

 Vrålhungrig,  10 sek senare i magen.

  • Återanvänd briketterna
    En av alla fördelar med briketter gentemot grillkol är att när du har grillat klart är det bara att stänga alla spjäll och lägga på locket på grillen. På så sätt slocknar glöden och du kan med fördel återanvända briketterna vid nästa grillning.

  • Rengör grillgallret
    När du ätit klart är oftast grillgallret fortfarande varmt och då är det perfekt att passa på att rengöra detta från eventuella matrester. Hinner grillgallret svalna är det svårare att få det rent. Använd en mässingsborste så skadar du inte grillgallret.

  • Övning ger färdighet
    Tänk på att grillning är som allt annat. Övning ger färdighet. Skaffa gärna en liten grillbok där du för anteckningar om hur du har grillat. Går något fel kan du då lättare göra justeringar till nästa gång.

Det var det jag missade, Välkommen till mig på grillparty, ät innan så du är mätt. Ta med eget kött!!!

GrillKram


Kommentarer

Designen är gjord gratis av: Designbloggar

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!