Marstrand - Volvo Ocean Race

"För första gången står Marstrand som värd redo att välkomna Volvo Ocean Race-båtarna när de anländer till hamnen. Det är det största evenemanget någonsin på Marstrand. Vi förväntar oss massor med besökare under dessa dagar då vi kommer att bjuda på mycket underhållning och festligheter.

Efter detta stopp är det bara två stopp kvar, ett i Stockholm och slutligen ett i St.Petersburg."

 


Här står vi med våran bil vid färjan och ska åka över från Koön till Marstrand, vilket tar cirka 3 minuter. Väl över på Marstrand så märker vi till våran stora förvåning att det inte finns en enda handikapparkeringsplats på hela ön! Hur tänkte Kungälvs kommun nu? Över huvud taget var det svårt att ta sig fram på Marstrand, då det är väldigt mycket kullersten och backar.


Hela Marstrand har i ett år förberett sig för dessa dagar, Volvo Ocean Race har verkligen intagit Marstrand. Båtarna skulle ha kommit till Marstrand idag (onsdag) men är två dygn försenade på grund av brist på vind i seglen, det blåser helt enkelt för lite. Alla på ön har en stor förväntan av att ta imot båtarna.



Min efterätt! Ingenting slår glass med jordgubbar!


Här är en blick över Marstrands hamn. 


Sist vi var här var för tio år sedan, då skulle vi till restaurang Sociten, men blev inte insläppta på grund utav att ägaren meddelade via vakten att man inte ville ta in rullstolar. Vi anmälde händelsen till handikappsombudsmannen men eftersom det inte finns någon diskrimineringslagstiftning i Sverige för personer med funktionshinder så lades ärendet ner. Det kändes extra kul att få bli inbjuden idag som talare till Sociten och se hur lokalerna såg ut från insidan.


Det visade sig att man har bygt om restaurangen för 14 miljoner kr och inte byggt någon hiss eller handikappstoalett. Så när det väl blev lunch som serverades på andra våningen så fick jag och assistenten uppdukat ett bord på bottenvåningen. Tanken var att lunchmingla, men det blev inte riktigt så!
Handikappstoaletten var så liten så att det inte gick att stänga dörren. Som svar på frågan från publiken vilket som är min största drivkraft så är det just detta: Att personer med funktionshinder ska kunna delta i samhällslivet precis som alla andra. Det tog tio år att få komma in i restaurangen Sociten, ska det ta ytterligare tio år innan ägaren har fattat att även personer med funktionshinder vill äta och gå på toaletten?

På kvällen var det middag med H.M. Konungen och mingel på verandan (som naturligtvis saknade ramp). Under middagen så hissas takkronorna upp då kören ska sjunga. Det visar sig alltså att ägaren prioriterade höj och sänkbara takkronor istället för en hiss så alla kan ta sig upp på övervåningen, vilket är viktigt även för serveringspersonalen.  

Program för svenskt ekonomiskt forum i Marstrand:

 

10:00 öppningstal

10:30 - 12:00 Del 1 - Det goda livet

12:30 - 13.15 Lunch

13:30 - 15:30 Del 2 - Ekonomisk utveckling i ett integrerat samhälle

19:30  Middag med H. M. Konungen

 


Kommentarer

Designen är gjord gratis av: Designbloggar

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!