På väg mot Falun, Hejdå Umeå!

Nu sitter vi här, jag och Matilda, utanför vår lilla röda campingstuga. Här har vi nu varit sedan i tisdags. Jag har inte hunnit uppdatera min blogg förän nu.
Tisdag: 10.00 Åkte vi från Falun mot Umeå. Klockan 17.00 var vi framme på kontoret där jag träffade Marlen och Barbro. Ett kärt återseende. Det går alldeles för lång tid emellan gångerna. På kontoret hämtade vi Linnea och styrde bilen mot campingen. Har tröttnat på hotell. Tänkte skaffa mig en riktig naturupplevelse. Hade dock inte tänkt på att det ingick en invation av ekologiska myror. Stora,svarta äckliga, småkryp. FÖr hundarna var campinglivet perfekt genom att de trodde att de ägde hela campingen och har skällt ut varje granne.
Här i Umeå är det Brännbollsyran i helgen, vilket är Umeås största folkfest på hela året. Så det är ren tur att vi inte fått ett slagträ eller boll i huvet av några av våra galna grannar. Fast jag tror att de hade sin egen yra utan brännboll.
Onsdag: Så var jag på konference. Landstingshuset "Att vara förälder". Det var fantastiskt bra föreläsare och det roligaste av allt var när jag träffade på Ulla-Stina. Hon är en oerhört kompetent och duktig rektor på särskolan i Kramfors. Ulla-Stina har varit med på VH assistans resor på Mallorca och föreläst. Vi passade på att äta lunch tillsammans och uppdatera varandra om vad som händer i livet. Ulla-Stina är för mig en stor och viktig förebild i sitt ledarskap och sitt sätt att vara som person. Efter föreläsningen åkte vi tillbaka till campingen. Där åt vi middag: Thaimat. Jag, Linnea och Sveta, tillsammans med våra inbjudna gäster Barbro och Marlen. Tidig kväll, somande gott på campingen.
Torsdag: Hade möte med Agnetha på kontoret i Umeå. Därefter var vi till en reklambyrå. Åkte tillbaka till stan för att ha ett möte med Mathias på CJ advokatbyrå. Innan mötet började så träffade jag Marit Pålsen som var i Umeå för att ha ett torgmöte. Det var roligt att träffa tanten, det var lång tid sen sist. Vi han att prata några minuter innan klockan blev ett, Marit skulle börja tala och jag skulle till CJ. Jag är säker på att Marit kommer in och beundrar henne för att hon kämpar för djurrättsfrågor. Efter mötet på CJ, tillbaka till campingen. 15 minuters sömn, byta om, sminka mig för första gången idag, sedan middag på restaurang i Umeå.
Fredag: Möte med Agnetha i campingstugan. Tre möten på kontoret under eftermiddagen där jag träffade enskilda assistenter och kunder. Dessa möten är alltid roligast, där man känner att man kan hjälpa en människa konkret. På kvällen kom Matilda upp till Umeå.
Lördag: Idag skiner solen och det är riktigt varmt väder. Det ska bli så kul att åka till Lycksele och djurparken och träffa alla familjer. Spännande att se vår figur Vera. Hon är VH kids maskot och har namnsdag tillsammans med mig idag.
Väl framme i Lycksele lastade vi ut allt bagage som var mellan himmel och jord. VH kids bokstäver vattenflaskor, jackor.
Vi fick en guidad tur utav djurskötaren Ronny. Det som var mest spännande var att se när vargarna matades. Efteråt åkte vi till Cafe Duvan och åt tårta. Jag fick en jättefin blomma på min namnsdag och höjdaren var att alla fick äta så mycket glass som de ville. Efter vi hade plockat undan så var vi och tittade på en jättefin lokal i Lycksele. Sedan in med alla grejor, 60 grader varmt i bilen känndes det som. Så åkte vi tillbaka till vår lilla stuga och åt vår middag, packade och förberedde allt för vår avfärd. Sveta du kan vara lugn, din grill är med!
Nu skall vi strax åka och vi hörs senare.

Lördag It s raing men

Godmorgon

Sov ordentligt, tittade på Nyhetsmorgon. Tog lungt.


Elle fick en ny korg.

Joy fick inte plats i sin korg. Halva hunden utanför. han växer o växer....Är han en giraff??

 

 
På eftermiddagen åker vi o hämtar Lisa o tar med henne ut o äter lite. Pizza..Hmmm vad gott...Vilket väder...hundarna är med så klart....

Går på Liseberg....har glömt att ladda...får åka hem igen...fasiken...men men...Laddar i 3 timmar, sedan ut igen...Tillbaka till Liseberg. När Liseberg stängde gick vi på Pianobaren...

jag Älskar pianobarer, kul o dansa, lagomt stökigt, bra musik....

häng med http://www.cmcmusic.se/index.html

Tänk om jag kunde dansa så här, http://www.youtube.com/watch?v=t0uf5l_OBLU

Ibland känns mer jobbigt en annars att sitta fast i den sabla rullstolen, känner så låst....tänk att få röra sig fritt...

Sov gott...


Veronicas turné

Nu är jag tillbaka i Falun igen efter att ha varit på en blixtturné ...vi åkte i onsdags till Göteborg. Torsdag träffade jag min mormors syster, Lisa, som är 91 år. Vi hade picknick i parken. Så roligt att träffas. Här är Lisa o assistent Sveta.

Hunden Elle passar på att äta det som ramlar ner.

Snabb sväng till IKEA, ska bara......som Alfons Åberg säger...slutar med en stor vagn mellan himmel o jord...

Snart får jag o hundarna sitta på taket...Vi har alltid ett berg när vi reser. olika saker som ska emellan kontoren.


Är detta som kallas doggy bag eller wheel bag? Köttet har fastnat på hjulet, tänk om hovmästaren ser att vi har givit hundarna mat under bordet.

 

Nu är vi i varberg...
På kvällen åkte vi vidare till Varbergs Kusthotell o åt middag med Jane o Steve. Det var så länge sedan o mycket har hänt sedan sist. Det var verkligen en rolig middag med många skratt. Sedan körde vi till Tylösand o sov där en natt.


Nu i Helsingborg kl 10.00, mötet börjar kl  10.30. vi ska vara här i en timme, sedan drar vi vidare mot Landskrona.

Helsingborg är alla bussar Gröna


Lunchmöte i Landskrona. Så kul att träffa Susanne o "Farmor" efter tre trevliga o viktiga möten, åker vi tillbaka till Göteborg för nästa möte kl 17.00. Sedan ut med Linnea o åt en god middag på Avenyn.

God natt!!


Veronicas hjärtefråga får luft under vingarna

HEJ!

Nu rullar livet på lite för fort, känner mig trött. Ska hämta lite ny kraft. Imorgon åker jag till Göteborg, ska åka på turné. Varberg träffa Jane med familj, Helsingborg, Landskrona o Göteborg. Tillbaka på Söndag. Håller på att planera våra spännande VH kids läger. Här kommer länken. http://www.vhkids.se/VHkids_sommar_2009/

År 2009

Funktionshindrade bör inte nekas flyg
Regeringen föreslår att flygbolag och researrangörer inte ska kunna neka flygresor till personer med funktionshinder. Enda anledningen att hindra en funktionshindrad person från en flygresa ska vara av säkerhetsskäl. Förslaget ska behandlas av lagrådet innan det blir en proposition.


År 1998

Artikel 1
Artikel 2
Artikel 3

Hur känns det nu när regeringen lagt fram detta som ett förslag?

- Det är inte en dag försent. Det är självklart att alla som kan betala ska få flyga utan att deras eventuella hjälpmedel ses som för otympliga att ta med. Jag ser egentligen inte var problemet skulle ligga, det är inte i logistiken, då vi dagligen transporterar annan tung utrustning som filmutrustning, post och annat än just rullstolar via flyglinjer. Det verkar mera vara en fråga om attityd. Kunde människan ta sig till månen ombord på en raket för 40 år sedan så ser jag det som en självklarhet att alla ska kunna ta sig dit de vill idag med ett flygplan, säger Veronica Hedenmark.

När och var skickades den första raketen upp i rymden från Sverige?
- Den första rymdraketen sändes upp från Nausta i Norrbotten den 14 augusti 1961 kl. 2205.

 

Så då kanske dags att alla får flyga.


I år kommer nästan 100 000 kvinnor att bli mammor till handikappade barn.

Har du aldrig undrat hur mammorna till handikappade barn blir utvalda?
Jag ser på något vis gud sväva över jorden, väljer sina mammor o pappor med noggrannhet och medvetenhet.

Medan han observerar ger han sina änglar instruktioner att skriva i en stor dagbok. Gud ger ängeln ett namn och ler "Ge henne ett handikappat barn"

 Ängeln blir förundrad, "Varför just henne Gud? hon är så lycklig"

 "Precis, just därför", ler Gud. "Jag kan inte ge ett handikappat barn till en som inte kan skratta. Det vore grymt.

 -"Men har hon tålamod?" frågar ängeln "Jag vill inte att hon ska ha för mycket tålamod för då skulle hon drunkna i en sjö av självömkan och vanmakt, svarar Gud.

När väl chocken och misstron har lagt sig kommer hon ta itu med det. Jag har tittat på henne idag. Hon har rätt känsla för sig själv och en självständighet som är ovanlig och som så väl behövs hos en mamma.

Du förstår, barnet som jag ska ge henne lever i en egen värld. Hon måste hjälpa honom att leva i hennes värld och det kommer inte bli lätt".

- "men herre, jag tror inte ens hon tror på dig?".

Gud ler. " det spelar ingen roll, det kan jag ordna. Hon är perfekt. Hon är tillräckligt självisk". Ängeln flämtar, "Självisk? är det en dygd?" Gud nickar. "Om hon inte kan skiljas från sitt barn ibland kommer hon inte överleva" Ja,  den här är en kvinna som kommer välsignas med ett barn som inte är perfekt för världens ögon.

Hon vet inte om det men hon kommer avundas. Hon kommer aldrig att betrakta ett steg som vanligt. När hennes barn säger "mamma" för första gången så har hon ett mirakel och hon kommer veta det.  .

"Jag ska ge henne kraften att se det jag ser...okunskap, grymhet, fördomar och ge henne styrkan att möta o stå över detta.

Hon kommer aldrig vara ensam. Jag kommer vara vid hennes sida varje minut, varje dag hela hennes liv, lika säkert som att hon står nu vid min sida. "Och hur bli det med en skyddsängel?" frågar ängeln. Gud ler. "En spegel kommer vara tillräckligt"

 -okänd författare

 

så vackert, ville visa den för dig………………


Pinsamt Falukommun… Finns det inte bättre saker att lägga tid på?

Rörelsehindrade Claes Svensson, 52, kämpar mot Falu kommun för att få behålla sitt parkeringstillstånd. Han har ett läkarintyg som styrker att han har väsentliga svårigheter att förflytta sig på egen hand.

Men kommunen vill inte ge honom något tillstånd, och hänvisar till att en kommunal tjänsteman sett honom gå längre sträckor än vad som beskrivs i läkarutlåtandet.

- Det känns lite otäckt att någon från kommunen går och tittar på mig, när jag uträttar mina ärenden på stan. Jag trodde inte sådant existerade, det är integritetskränkande. Av kommunens skrivelse framgår det inte heller vem tjänstemannen är, men ingen har i alla fall kommit fram till mig och presenterat sig, säger Claes Svensson och fortsätter;

- Att gå på stan med vetskapen om att någon kan följa dig med blicken känns inte bra, fortsätter han.

Läs mer: http://www.dt.se/nyheter/falun/article430262.ece

 

Hur kan detta hända? Vilken människosyn har kommunen? Det rimmar dåligt med det handikappspolitiska programmet. När blev handläggare poliser? Vad hände med sekretessen?

Akta Dig kära kommuninvånare, har du ett funktionhinder så kan du aldrig veta vem som kryper i buskarna.

Vad kommunens basala uppgiter ska vara, att hjälpa människor istället för att själpa måste missförståts helt.

Storebror ser dig !!!! God natt….


Vårstädning

Hej!

Idag har vi storstädet på koontoret i Falun. Vi har rivit ut allt, tömt förråd, slängt gamla saker, som vanligt så började jag i alla rum samtidigt. Pappa kom med släpvagnen o körde saker till ett förråd.

Vad skönt när allt är klart. Kommer in ny energi. Här är artikeln från privata affärer som gjordes när jag var i Bryssel:


Pratar med Klas som Rapporterar från Hjälpmedelsmässan i Linköping. 
Vi jobbar vidare med rekyteringen i Malmö. Snart öppnar vi kontoret.

Skrivit annons, jobbar vidare med nya webbsidan.

Nu får vi ännu mer att göra:
http://www.nt.se/nyheter/artikel.aspx?articleid=5211272

Detta förslag är ju helt galet.

 
Kom hem 21. Kände mig som en dö sill, svarade några sms. Pratade i telefon. 
Somnade sedan med hundarna o alla kuddarna i sängen.  

God natt!! Veronica 

Vi måste våga se

Aftonbladet har i en artikelserie uppmärksamat våld mot kvinnor. Kvinnans farligaste plats är hemmet, inte cykelvägen eller gångstigen genom parken. 
För kvinnor med funktionsnedsättningar är beroendet mycket större. Beroendet till en personlig assistent, ett ökat beroende till anhöriga och kanske en fysisk underlägsenhet till sin partner som är mycket större än för kvinnor utan funktionsnedsättningar. 
Det kan handla om sådanna fall som där mannen njöt av att se en kvinna med synnedsättning göra illa sig på en stol som han medvetet ställt i vägen för henne. Hot om att inte ge nödvändig hjälp eller att inte hjälpa till att ge livsnödvändig medicin kan också förekomma. 
Jag tror att det finns ett stort mörkertal.  

Var tredje kvinna med funktionshinder har blivit utsatt för hot, våld eller sexuella trakasserier från män. Detta handlar om en dubbel utsatthet. Att synliggöra att kvinnor med funktionsnedsättning ingår i gruppen våldsutsatta kvinnors agenda och verkar för att kvinnor med funktionsnedsättning som utsätts för våld får det stöd som de behöver och har rätt till.
När en kvinna blir utsatt för våld är hon ofta i behov av ett skyddat boende och då är kvinnojouren ett alternativ som kvinnan erbjuds av samhället.
När en kvinna med funktionsnedsättning blir utsatt för våld är kvinnojouren inte ett lika självklart alternativ. Ofta på grund av att lokalen ligger i källaren eller en våning upp. Kvinnojourerna är oftast inte tillgängliga. Inte heller polisbilen. Hur gör man då? När färdtjänsten beställningcentral har stängt. Vart vänder man sig? Till vem ringer man, när man inte en når telefonen?

Hur stor andel av våldet som riktas mot kvinnor med funktionsnedsättning går inte att säga, eftersom polismyndigheten inte särredovisar den typen av uppgifter.

lyssna mer: http://www.sr.se/webbradio/?Type=db&Id=549764


Ta väl hand om varandra, vi måste våga se det som händer runt omkring oss, var uppmärksam o agera när du kan!

Varm kram Veronica

Måndagar!

Hej

Måndag är alltid helt hysteriska dagar. Så mycket som ska göras. Vad jag är glad för att jag har ett jobb som älskar, härliga arbetskamrater o kunder. Tack!!

Har ätit lunch idag med Björn, Mats, Britt Marie o Sveta. Bloddpudding. Så gott!!
Till middag Sallad. 

Svarar mail, pratar i telefon, har hunnit att göra 4 saker på min "Att göra lista"
håller på att göra klart en ny website som släpp på fredag 15 maj. 


Ska starta en insamling på min blogg i sammarbete med röda korset:
http://www.raddamammorna.se/
http://www.campaignhost.se/rodakorset/blogguppropet/

VH assistans ställer sig bakom Marschen

Vad är Marschen för tillgänglighet?

Marschen för tillgänglighet är en organisation som verkar för att otillgänglighet ska klassas som diskriminering av personer med funktionsnedsättning i Sverige. Organisationen är fristående, ideell, samt politiskt och religiöst oberoende.

Syftet med marschen är att väcka uppmärksamhet i media, hos allmänhet och bland beslutsfattare. Därmed hoppas vi kunna lyfta frågan för den debatt som hittills varit pinsamt frånvarande i Sverige. Vi vill fokusera på att tillgänglighet är en mänsklig rättighet och att otillgänglighet inte bara drabbar personer med funktionsnedsättning, utan föräldrar, barn, pojk- och flickvänner, makar, kompisar - kort sagt: samhället i stort. Otillgänglighet av den grad som finns i Sverige idag är inte värdigt ett modernt samhälle.


http://www.marschen.se/


Hej

Nu har jag kommit hem från bryssel, har fortsatt att jobba hela helgen. Tisdag ska jag vara ledig, funderar att ligga i sängen o äta praliner. Jättemycket att ta igen med jobbet, nu när vi har varit borta en vecka. Har lekt med hundarna i helgen. Valpen Joy har blivit så stor...snart är han lika lång som en giraff...

I lördags var vi o köpt Hundleksaker, doggsen fick välja..


o Elle valde sin rosa lila gris, som hon har någon form av hatkärek till...

Nu bär hon med sig grisen överallt....Oh, vad jag saknat hundarna när jag var borta...

Nu är det söndagkväll, jag är jättepigg för att jag sov länge. Har haft fyra möten idag, jag älskar mitt jobb....Har så mycket ideer att jag inte har tid att sova....God natt på dej i alla falll.....


Ett till klipp från TV4!TV4 var även och hälsade på nere i Bryssel. Här är klippet:
http://anytime.tv4.se/webtv/?progId=757813

SME-week?

Nu har vi varit i Bryssel i tre dagar och jag har nog inte riktigt förklarat vad som händer här.

Den första europeiska SME-veckan, som äger rum mellan den 6 och 14 maj 2009, sätter entreprenörskap i fokus och informerar företagare om den hjälp som finns att få på europeisk, nationell och lokal nivå. Den här europeiska kampanjen syftar till att göra det lättare för små och medelstora företag att få information, råd, hjälp och idéer om hur de ska kunna utvecklas.

Jag och VH assistans har blivit utvalda för att representera Sverige under denna vecka, för att inspirera till hur man kan driva ett eget företag på ett vinnande sätt.

Mer information om SME-week:
http://ec.europa.eu/enterprise/policies/entrepreneurship/sme-week/about/index_sv.htm 

TV4-klippetAlla ni som missade mig på TV4 i tisdags kan kolla på klippet här:
http://anytime.tv4.se/webtv/?progId=755968

Reportaget visas vid 4:40 i klippet.

Andra dagen i Brüssel! Öppningen av SME-week!

Det har varit en lång och händelsefylld dag som vi flitigt dokumenterat:

Dagen började med att vi tog oss till tältet där SME-weeks utställning skulle invigas.Utställningen hade flera rum på temat små företag i Europa. Man hittade några favoriter!

Alla entrepenörer hade en egen skärm med presentation och bild i utställningens "hall of fame".

Agnetha, Didrik och jag. Redo för invigning!

Vi passade på att lägga fram lite extra material om oss, vilket var uppskattat.

EU-kommissionens vice ordförande Günter Verheugen lyssnade intresserat på när vi berättade om VH assistans och om rätten till assistans som är unikt för Sverige.

VH kids fick också sin stund i rampljuset!

Vice ordförande höll tal vid invigningen och sedan samlades han och alla entreprenörer för en fotostund för media.

TV4 var där och gjorde ett till reportage om våran vistelse i Bryssel.

Innan vi åkte mot nästa möte tog jag chansen att posera med SME-weeks maskot.

Vi hann med en intervju till i bussen på väg till... 

... en föreläsning vid EU-kommissionens utskott för företag och industri, om EU:s arbete för små företag och vilka möjligheter de försöker skapa.

Utanför EU-kommissionen.

Efter en paus på hotellet bytte vi om för att deltaga vid invigningsfesten på museet för konst och historia.

Temat var "entrepenörskap i TV" och innehöll en debattpanel samt prisutdelning till filmskapare som gjort kortfilmer om entrepenörskap och företagande.Efter invigningseventet bjöds det på bubbel och mingel.

Att ta sig mellan våningarna på museumet var inte lika lyxkigt som de stora salarna. Varuhissar och...

...att ta sig fram i förvaringsutrymmen var det enda alternativet.


Vi kom tillbaks till hotellet runt halv tio-tiden. Nu är det dags att sova och möta en ny dag med fler intressanta händelser!


Sista ordet för dagen

Nu är vi framme på hotellet. Flygresan har gått bra. Permon var hel, vilket var det bästa med hela flygresan med tanke på att det inte finns någon verkstad här nere i Bryssel om rullstolen skulle gått sönder. Just nu sitter vi på hotellrummet och väntar på vår mat som vi beställt upp. Jag är för trött och har för ont i ryggen för att gå till restaurangen. Vi har öppnat fönstret och fåglarna kvittrar. Det gick väldigt bra med transfern som var förbeställd. Här i Bryssel finns det 8 stycken färdtjänstbussar som man måste boka innan klockan 20.00. 

Här är ett kort på Europas snyggaste duschstol: 

Har ni sett vad lyxigt? Med skinn på arm- och ryggstödet! 

I Sverige finns det aldrig någon duschstol på handikapprummen, utan man måste alltid ned till receptionen och fråga, oftast blir svaret ”nej, det har vi inte”. Skulle det finnas så är det oftast en skranglig pall, och vem kan sitta på den? Så kan ni tänker, här i Bryssel kan alla duscha. Nu ska vi äta, ha kvällsmöte samt förbereda morgondagen! 

Au revoir!

Bilder från resedagen!

Här är lite bilder från resan till Bryssel:


Agnetha och jag vid incheckningen på Arlanda.


"Lite" av våran packning...


...men allt kom med, tack vare den här personen!


Sedan skulle permon "sniffas" så den kunde checkas in, och vi ta oss igenom säkerhetskontrollen.


Här har vi precis landat vid Bryssels flygplats.


Den härliga personalen under våran flight.

Transfern från flygplatsen till hotellet gick jättebra. Bussen stod och väntade på oss.


Våran chaufför.


Agnetha, Didrik och jag utanför vårat hotell!

Intervju med TV4 innan transfer

Hade en intervju idag med TV4 om VH assistans och den kommande Brysselveckan. Reportaget kommer visas klockan 18.40 ikväll!

Dags för Brüssel!


Nu är det dags för mig att åka till Belgien och deltaga under SME-week. Såhär ser mitt veckoprogram ut:

Tisdag den 5 maj

Resa till Stockholm, förmiddagsmöte, tv4-intervju och flyg till Bryssel.

Onsdag den 6 maj

Den officiella invigningen av SME-week i Bryssel, med devisen ”Small business big ideas” börjar klockan 12.00.

Utställningen ”Hur det känns att vara entreprenör” slår upp sina portar. Jag och 32 andra entreprenörer från olika länder i Europa öppnar utställningen tillsammans med Günter Verheugen, vicepresident för den Europeiska Kommissionen.

Utställningen består av tre delar:

En konstinstallation om en entreprenörs affärsliv.

En porträttutställning, hall of fame, som är en interaktiv utställning med allas våra porträtt.

En informationsdel där den stöttning och uppbackning som EU erbjuder oss entreprenörer presenteras.

Klockan 13.00 ska jag möta besökare och journalister tillsammans med de andra och svara på frågor och berätta om VH assistans.

Mellan 14 och 15 får vi entreprenörer exklusiv information om EU:s SME-policy.

Sedan ska jag intervjuas av svenska tv4.

På kvällen deltar jag i ett annat av öppningsdagens event, det heter ”Entreprenörskap i tv-mediet” och hålls i Konsthistoriska muséet.

Torsdag den 7 maj

Då är jag inbjuden till en seminariedag om SME i ett större Europa. Det leds av David Rennie, journalist på den ansedda tidningen The Economist, och vicepresident Verheugen som är företags- och industriansvarig inom kommissionen, deltar också bland många andra.

Fredag den 8 maj

Åker jag hem till Sverige igen.


Kunga bilder


Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!