Vi måste våga se

Aftonbladet har i en artikelserie uppmärksamat våld mot kvinnor. Kvinnans farligaste plats är hemmet, inte cykelvägen eller gångstigen genom parken. 
För kvinnor med funktionsnedsättningar är beroendet mycket större. Beroendet till en personlig assistent, ett ökat beroende till anhöriga och kanske en fysisk underlägsenhet till sin partner som är mycket större än för kvinnor utan funktionsnedsättningar. 
Det kan handla om sådanna fall som där mannen njöt av att se en kvinna med synnedsättning göra illa sig på en stol som han medvetet ställt i vägen för henne. Hot om att inte ge nödvändig hjälp eller att inte hjälpa till att ge livsnödvändig medicin kan också förekomma. 
Jag tror att det finns ett stort mörkertal.  

Var tredje kvinna med funktionshinder har blivit utsatt för hot, våld eller sexuella trakasserier från män. Detta handlar om en dubbel utsatthet. Att synliggöra att kvinnor med funktionsnedsättning ingår i gruppen våldsutsatta kvinnors agenda och verkar för att kvinnor med funktionsnedsättning som utsätts för våld får det stöd som de behöver och har rätt till.
När en kvinna blir utsatt för våld är hon ofta i behov av ett skyddat boende och då är kvinnojouren ett alternativ som kvinnan erbjuds av samhället.
När en kvinna med funktionsnedsättning blir utsatt för våld är kvinnojouren inte ett lika självklart alternativ. Ofta på grund av att lokalen ligger i källaren eller en våning upp. Kvinnojourerna är oftast inte tillgängliga. Inte heller polisbilen. Hur gör man då? När färdtjänsten beställningcentral har stängt. Vart vänder man sig? Till vem ringer man, när man inte en når telefonen?

Hur stor andel av våldet som riktas mot kvinnor med funktionsnedsättning går inte att säga, eftersom polismyndigheten inte särredovisar den typen av uppgifter.

lyssna mer: http://www.sr.se/webbradio/?Type=db&Id=549764


Ta väl hand om varandra, vi måste våga se det som händer runt omkring oss, var uppmärksam o agera när du kan!

Varm kram Veronica

Kommentarer
John Apse

Och funktionshindrade män?

Hur många har utsatts av våld från kvinnor?

2009-06-03 12:45:36

Designen är gjord gratis av: Designbloggar

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!