Från Assistansuppropets presskonferens

Under måndagen höll Assistansuppropet presskonferens på Hotell Anglais i Stockholm. Syftet var att väcka uppmärksamhet mot Socialstyrelsens styrdokument för beräkning av tid för assistansersättningen. Ett dokument som tagits fram under förgående år och som nu ska testas i skarpt läge hemma hos personer med funktionshinder som ska få sitt beslut om assistansersättning omprövat.


Medlemmar från JAG, STIL och DHR, samt initiativtagaren till Assistansuppropet, Veronica Hedenmark, närvarade på presskonferensen och gick igenom den detaljanalys Socialstyrelsen vill utföra på dem som söker assistansersättning.

Det nästan hundrasidiga dokumentet som framställts innehåller många integritetskränkande frågor som berör allt en människa kan tänkas göra med sitt liv. Några exempel på det som ska kartläggas är intaget av mat, toalettbesök, intim hygien och sexuella preferenser. Alla dessa aktiviteter är upplagda för att tidsmätas och kontrolleras i enheter av minuter och sekunder. Detta är en djupt ingående kartläggning av individer som inte förekommer någon annanstans i samhället av självklara anledningar.

- Socialsyrelsen hänvisar till att detta är ett arbetsmaterial och inte på något sätt klart. Så kan man se på det, men problemet är att från och med februari ska detta material testas på åtta försäkringskassor i hela landet på ett stort antal personer. Det här ska alltså testas på personer i skarpt läge, det går alltså inte att säga nej till detta, gör man det riskerar man att förlora sin personliga assistans, säger Jonas Franksson från föreningen STIL.

Det Assistansuppropet kräver, det är att regering och riksdag går in och stoppar det här testet. Denna kränkning av privatlivet är inget någon bör utsättas för, bara för att kunna få leva under samma villkor i vardagen som resten av landets medborgare.


Kommentarer
zabina

Gaah! nu kokar det igen, jag har läst och läst och nu såg jag dig på nyheterna. Gud vad du är bra, och ärligt talat Veronica, vad skulle vi göra utan dig och dina intiativtaganden?

Kram på dig /Zabina

2010-02-01 22:10:25
margaretha

Bra Veronica. Nu får det vara nog med tokerier mot dom funktionshindrade. Det här är försäkringskassans egna bedömningar som absolut inte står i någon lag om.- Detta är något som dom kokat ihop själva. Om försäkringskassan verkligen satt sig ner och räknat på vad man får för en assistans timme så skulle dom häpna. Det här är en reform som dom skulle jubla över att utöka i stället för att dra ner på om det är pengar till staten dom vill spara.Nej riv upp hela detta vansinne som förstör för dom funktionshindrade och anhöriga till att ha sina rättigheter att leva ett gott liv. LSS är en rättighetslag den enda rättighetslag som försäkringskassan måste följa.

2010-02-01 22:24:20
Lotta

Stående ovationer. Härligt med en människa som du, som tar bladet från munnen och säger ifrån när saker är fel, och detta är ju rena vansinnet. Är själv mamma till en förståndshandikappad och man kan ju bli så vansinningt arg när det ska kapas i eran vardag som är tuff redan som den är. Stå på dej och vårat stöd har du.

Många varma kramar till dej från oss.

2010-02-02 13:33:31
Ulrika Hedlund

Wow !

Vilken förebild du är och vilken styrka du har. Människor som du behövs, du har talets gåva och säger i från när det behövs. Heja heja heja, det är det enda jag kan säga

2010-02-06 09:15:19

Designen är gjord gratis av: Designbloggar

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
Ladda ner en gratisdesign på www.designadinblogg.se/gratisdesign - allt om bloggdesign!